top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

Erfgoed en nostalgische gevoelens

Erfgoed en nostalgische gevoelens

Zondag 24 april 2022 (Franse presidentsverkiezingen) was om meerdere redenen historisch: “Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé!”, maar tevens Erfgoeddag in Vlaanderen.
In Merkem was de gerestaureerde Beukelaremolen aan het ‘molenwieken’. Tijd om het laatste Oekraïense graan tot nu-al-gerantsoeneerd meel hier te laten pletten vóór onze nietsvermoedende neus. Eerste vleugje nostalgie: het eigen meel door de draaiende molenstenen zien afgeleverd worden en dus nu uitkijken naar het versche ende dagelijksche brood. “Het graan werd niet meer fijn genoeg gemalen en dat gaf problemen bij het rijzen van het brood”, schetst Marc Hindryckx, één van de vijf molenaars van die Beukelaremolen. Nederlanders brachten raad én nieuwe molenstenen. ’t Ja die Hollanders en hun molens.
Tweede vleugje nostalgie: onder het zoeven van de molenwieken en het knarsen van de molenstenen weerklonk ‘Goudhaantje, Goudhaantje’ en ‘Vermeersch, Thijs en zonen’ en ‘Miss Sheila’ publiciteit afgewisseld met muziek van Samantha, Paul Severs en The Shadows. Dit alles deed me denken aan Radio Mi Amigo, de zee-zender uit mijn zeer verre jeugd.

Meer lezen ?
Bestel dan nu het boek.

bottom of page